Topp 5 Läsmåsten

Jag tycker egentligen inte att man måste läsa någonting, men efter att ha läst allas (hoppas jag)  svar på mina bokfrågor blev jag inspirerad att göra en Topp 5 med ”måsteböcker” eller mildare uttryckt böcker som jag skulle vilja att många läste.  Det var nämligen riktigt kul att läsa vad ni tyckte att alla skulle läsa!

Regelbundet diskuteras att det borde finnas en kanon med böcker som ”alla ska läsa” och jag har ibland funderat över vad den i så fall skulle innehålla. Det slumpade sig så att det blev fem svenska författare på min lista, men det var ingen medveten begränsning. Jag har inte heller tänkt så mycket på att böckerna jag valt verkligen ska passa alla. Det är en högst subjektiv lista.

Som vanligt blir det en nedräkning från 5 till 1 med en kort motivering. Gör gärna en egen Topp 5 och skriv en kommentar så att jag hittar den! Självklart är det egentligen helt omöjligt att välja så få, det betyder att man får bortse ifrån ur många favoriter som helst. Min Topp 100 finns här, men nu väljer jag ut fem:

5. Flickan och skulden av Katarina Wennstam handlar om våldtäkter och samhällets syn på såväl offer som förövare. Hemsk och viktig läsning. Visserligen ingen skönlitterär bok, men inte desto mindre läsvärd.

4. Jag kan inte bortse från Selma Lagerlöf (trots att hon då puttar ut favoriten Söderberg från listan). Jag tycker att Gösta Berlings saga är något av det bästa som skrivits. Den liknar ingen annan bok jag läst och är både spännande och bra.

3. Att känna till Karin Boyes dikter hör till allmänbildningen och måste jag välja ett verk blir det De sju dödssynderna. Hennes prosa har jag inte läst, men även det hör väl egentligen till allmänbildningen…

2. En komikers uppväxt av Jonas Gardell är en modern klassiker om ett ämne som är riktigt viktigt. Boken ger också en bra bild av 70-talets Sverige. Dessutom är den välskriven och stilistiskt annorlunda.

1. Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström och gärna de efterföljande böckerna i serien som ger en bra bild av livet i Stockholm i början av seklet. Det luriga med den här boken är att ett gäng hemska svensklärare förstört läsupplevelsen för väldigt många elever genom att tvinga dem att läsa den. Tvång funkar inte alls på mig och säkert finns det fler individer som är eller har varit lika barnsliga som jag. Jag skulle dock vilja säga att detta är en bok alla borde ge en chans. Ett vackert språk och en lika vacker kärlekshistoria.

Lika bra att publicera inlägget innan jag ångrar mig igen! Tala om ”kill your darlings”.

Annons
Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Topp 5 Läsmåsten

 1. Marita skriver:

  Håller med om Fogelströms böcker för de innehåller så mycket läsupplevelse. De andra böckerna är också bra men ingår nog inte på min ”måstelista”.

 2. Hanna skriver:

  Ytterligare en rolig utmaning att göra.

 3. Maud skriver:

  Jag måste vara en riktig dålig läsare… Den ”dåligaste” som finns. =)
  Ingen av dessa böcker har jag läst eller vill läsa.
  Snacka om okulturell!

 4. Lilla O skriver:

  Vilka vem skulle du haft med? Det finns ingen värdering i valet av böcker.

 5. Therese skriver:

  Min lista är klar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s