Allt viktigt är sant

Kvinnorna på 10:e våningen

Kvinnorna på 10:e våningen är Karin Alfredssons andra bok om läkaren Ellen Elg. En tid har gått sedan den första boken och Ellen befinner sig i Hanoi tillsammans med sin familj. Hon arbetar på ett sjukhus som sköter förlossningar, aborter och preventivmedelsrådgivning bland annat.

Andersson skriver själv att allt som stämmer med verkligheten är helt avsiktligt. Hon påstår inte att allt är sant, men helt klart mer än sannolikt. Mycket har också hänt på riktigt. Tanken med böckerna om Ellen Elg är att beskriva kvinnors situation i olika delar av världen och kvinnorna står i centrum även här. Det handlar om prostitution, försvunna spädbarn och också gamla historier som går tillbaka till Vietnamkriget. De svenska Vietnam-aktivisterna får sig en känga bland många andra.

Boken börjar med att en svensk man faller från en hotellbalkong på tionde våningen. Han verkar definitivt inte ha varit guds bästa barn och allt verkar inte stå rätt till på hotellet. Som vanligt lyckas Ellen trassla sig in i det mesta, men mycket av historien drivs fram av gatuförsäljerskan Lieu.

Kvinnorna på 10:e våningen är ingen klassisk deckare utan en spänningsroman om utsatta människor. Om riktiga människor. En hemsk historia som tyvärr inte är helt osann. Kvinnor i världen är extra utsatta och trots att varken jag eller Alfredsson skulle påstå at alla män är svin, finns det helt klart ett gäng praktsvin i den här boken.

Allt viktigt i boken är sant, skriver Alfredson. Tyvärr skulle jag vilja lägga till. Allt viktigt är tyvärr sant. En bra bok är det helt klart och jag ser fram emot att läsa den tredje boken om Ellen Elg som tydligen har retat gallfeber på hela Polen.

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Allt viktigt är sant

  1. Annelie skriver:

    Jag ser också fram emot att läsa 21:37. Dessutom kommer Karin till stan på författarbesök i januari, det ska bli intressant. 🙂

  2. Pingback: Allt viktigt är sant « enligt O

Lämna en kommentar