Är det våldet eller religionen som räknas?

Kristet våld, vad är det? Varför är det inte viktigt med religion när det kommer till våld begått av människor som definieras som kristna? Är det kristet våld när kvinnor misshandlas till döds av sina svenska män? Är det kristet våld när fotbollshuliganer pucklar på varandra? Var det kristet våld som John Demjanjuk nu ställs inför rätta för? Jag har aldrig hört någon använda religionen som varken orsak eller förlaring till brott som begås av kristna.

I dagens DN tas just detta upp i en debattartikel och genast väller det in kommentarer om att det visst är muslimer som står för allt våld. Eller hur är det nu?

”För en liten minoritet av de människor som har invandrarbakgrund präglas tillvaron av hedersföreställningar som resulterar i mäns förtryck och misshandel av kvinnor i familjen. Det har till och med förekommit mord. Att gärningsmännen har rötter i områden dominerade av islam – Västasien och Nordafrika – undgår ingen.

Detta förtryck och detta våld anses extremt upprörande och därmed extremt viktigt. Nyhetsrapporterna och de starkt känsloladdade reportagen om hedersvåld sköljer genom landets medier i en aldrig sinande ström. Nya vinklar upptäcks alltid.

Samtidigt misshandlar och dödar avsevärt fler svenska män – nästan alla på fyllan – ”sina” kvinnor. Räknat i antalet våldsoffer är det ett (minst) tio gånger större samhällsproblem, men likväl blir det aldrig nyheter. Ingen kvinna ihjälslagen av en svensk fyllhund kan få martyrstatus som Pela eller Fadime. Den svenska kvinnan blir bara ännu ett trist fall, på sin höjd notisstoff.”

Våld är alltid fel och ska fördömas. Oavsett vilken religion förövaren har. Är det inte lika hemskt när en kvinna faller offer för en man oavsett religion? Att bara fokusera på muslimer är i detta sammanhang inget annat än ett svek mot alla de svenska kvinnor som lever i helvete tillsammans med svenska män.

Att svika kvinnorna, är det verkligen det som är målet för alla skrikande islamofober? Det hoppas jag verkligen inte, då detta vore totalt oansvarigt.

Att påpeka detta är, som Anders R Olsson skriver, att be om kommentarer om att man skulle vara kvinnofientlig, alternativt förringa hedersvåld. Det är så fel som det kan bli, då det endast handlar om att ha en lite vidare syn på samhället istället för att lida av totalt tunnelseende och dessutom en riktigt skev världsbild. Det som är mest skrämmande är att denna skeva världsbild är sanning för allt för många. Risken är då stor att man missar en stor del av den verklighet som faktiskt stämmer bättre med sanningen. Idag lämnas en rapport till regeringen om att hjälpen till utsatta kvinnor är riktigt bristfälligt i många kommuner.

Det är detta vi ska fokusera på, inte på den religion som  gärningsmannen eller kvinnan har. Huruvida mannen i fråga druckit alkohol är också ointressant, men det kanske är säkrast att skylla på något då det annars skulle kunna tolkas som att misshandel av kvinnor har något med svensk kultur att göra.

Detta inlägg publicerades i Funderingar och märktes . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Är det våldet eller religionen som räknas?

  1. Pingback: Sverige ska vara ett land för alla « Kent Persson (m) blogg

  2. Religion skriver:

    Våld och religion (valfri) hör dessvärre ofta ihop.

    Vi kan börja med tiden från det gamla testamentet och räkna framåt. Är du bokstavstroende kommer du ofrånkomligen att hamna i situationer då du måste välja. Människor i singularis är inga problem men när grupp/flockinstinkter spelar in…

    Det finns ett logiska samband, dessvärre.

    Jag igen 🙂

  3. Lilla O skriver:

    Du är så välkommen, men hamnade i spamfiltret. Lurigt! 🙂
    Våld och religion hör definitivt ihop, men varför skriks det bara om islam? Allt våld är väl hemskt även om den som utför det inte är muslim. Det blir en väldigt snäv syn på verkligheten.

  4. KLARTEXTEN! skriver:

    Att slå kvinnor föreskrivs i Koranen, inte i Nya testamentet!
    Så det är en del av islam, inte av kristendomen!

    • Lilla O skriver:

      Men i gamla testamentet finns en del gulliga passager. Det är dock inte det inlägget handlar om, utan om det faktum att brott begås av en hel mängd olika människor, trots detta är det endast muslimerna som får ståta med en religiös förklaringsmodell. Resten då? Har du ens läst inlägget, eller kör du bara på av ren vana?

  5. KLARTEXTEN! skriver:

    Vilken svensk mördar sitt eget barn för att hon vill ha ett förhållande med en pojke? Du är helt ute och cyklar! Våld mot kvinnor är en naturlig del av islamska kulturen!
    Kolla denna video:

    • Lilla O skriver:

      Men du, vem är det som cyklar mest? Inlägget handlar om huruvida det är våldet vi ska bekämpa eller religionen islam. Jag röstar på våldet då det dör hur många kvinnor som helst i Sverige idag, misshandlade till döds av sina män. Räknas inte de för att deras män är svenskar? Räknas inte misshandel av barn om förövaren är svensk? Du menar väl ändå inte att inga svenska barn misshandlas av sina föräldrar? Är det bara hemskt när muslimer är våldsamma? Våld är hemskt oavsett vem som utövar det. Något annat kan man väl ändå inte tycka?

      Din video är säkert hemsk, jättehemsk, men det är fortfarande inte det saken gäller.

    • Janne skriver:

      Det är spännande att se hur våldet mot kvinnor – något som du beskriver som ”naturligt i den islamiska kulturen” – debatterades av två kvinnor i Libanesisk TV redan 2004, för snart fem år sedan!

      Om man redan då hade kommit så långt i uppgörelsen med en ojämlik, traditionell samhällsbild, hur långt har man då inte kommit idag? Det beklagligt att se hur den här strävan motverkas genom onyanserad, dekontruktiv kritik ensidigt fokuserad på att framhäva de problem islamsk kultur faktiskt försöker komma till rätta med.

      Jag ger istället tummen upp till de krafter inom islam som faktiskt strävar efter en moderniserad tolkning av den muslimska läran.

      Och angående hur våld mot kvinnor förespråkas i Koranen, kan jag bara tillägga att likvärdiga passager står att finna i Bibeln. Men det bråkas det sällan om…

      • Lilla O skriver:

        Janne, jag ger också tummen upp. Det hade varit smartare och troligen effektivare att lyfta fram de positiva krafterna. Bättre om människor blir inspirerade av dem än av extremister som får väl stort utrymme idag.

  6. Hanna skriver:

    Ja, det är märkligt att vi aldrig hör talas om kristet våld då folk är så snabba på att prata om våld inom islam.

  7. Ned Edwards skriver:

    Det skulle ha kallats ”kristet våld” om den kristna religionen var viktigast i Nazityskland istället för nationalsocialismen, det skulle kallats ”kristet våld” om religionen var viktig för en majoritet av svenska befolkningen och om den hade stort inflytande i samhället. Men i sådana fall skulle det ha kallats ”kristet våld” endast av utomstående. För oss svenskar skulle det endast vara samhällsnormen, oavsett om man använder våld i religionens namn eller om man gör det per automatik, för att stävja eller straffa ett felaktigt och skamfullt beteende.

    Dessutom utövar svenska män våld mot sina kvinnor även när de inte är påverkade av alkohol eller diverse andra preparat.

    Och slutligen det viktigaste: Fadime och hennes familj var inte muslimer, utan kristna, och om någonting så kan detta vara det tragiska beviset för att hedersmord inte har någonting med religion att göra, utan att den bottnar i urgamla traditioner, och då oftast när det handlar om människor som bor eller har bott på landsbygden i sina länder, där utbildning, modernitet och modernt tänkande inte har trängt igenom som i städerna.

  8. Zeb skriver:

    Jag har lite svårt att förstå artikelförfattarens avsikter. Vill han att samhället ska debattera hedersvåld i mindre utsträckning? Vill han blanda ihop hedersvåld med relationsvåld i allmänhet? Dvs återgå till den gamla (och nu förhoppningsvis övergivna) svenska statsfeministiska linjen.

    Är det något svenska politiska feminister fått kritik för är det väl att man svikit de tjejer (och killar) som utsatts för hedersrelaterat förtryck, just genom sin vägran att se de kulturella orsaker som gör detta förtryck specifikt. Margareta Winberg och Mona Sahlin hörde väl till de ivrigaste förnekarna.

    Sen är han ju totalt ute och cyklar när han hävdar att vanlig kvinnomisshandel inte uppmärksammas i media.

Lämna en kommentar