Bokcirkel pågår

Fem av mina elever är mitt inne i diskussioner om gränser inför nationella provet, de andra är uppdelade i två läsgrupper där de läser, diskuterar och skriver om två böcker från Hegas förlag. Efter lovet är det meningen att de fem andra också ska läsa en gemensam bok och med ett lite högre tempo än de andra.

Hittills har de två läsgrupperna som kommit igång fixat uppgiften över förväntan. En och annan explosion från vår nye elev som ännu inte har fattat att han har världens jobbigaste lärare som aldrig ger ett svar utan uppmanar till ett nytt försök. De andra bara småskrattar åt min envishet och försöker lika envist en gång till. Inte sällan med samma svar.

Varför är jag då så elak mot mina elever? Jag lider av en extrem allergi mot avskrivna svar. I boken Varning! Livfara som en av grupperna läser lyder den enkla frågan ”Vem är Ellen?”. Den stackars eleven stakade sig igenom texten och läste upp sitt svar, fem meningar direkt avskrivna från texten som inte på något sätt berättade om vem den här Ellen var.Till saken hör att det inte står utan kräver att man funderar lite själv. Frida ringer på dörren och huvudpersonen Anton öppnar. Hon frågar om Ellen är hemma, han säger att hon gått ut. Frida bestämmer sig för att stanna ändå. Vem är Ellen? Till slut, efter mycket frustration kom de på att hon troligen var hans syster. Troligen såklart, för det står inte, men två tonåringar som bor ihop i en lägenhet med sina föräldrar är troligtvis syskon.

Den andra gruppen har en ännu svårare uppgift. De läser Jag ser dig av Mårten Melin, som jag tyckte var riktigt bra,men den är lite för svår.  Ingen anledning att ge upp. Jag får hjälpa dem lite mer och de får arbeta ihop. De är målmedvetna och envisa och kommer att fixa det.

Letar som sagt efter en tredje bok och återkommer med recensioner av de böcker jag läst och den jag till slut väljer. Märker att det är väldigt svårt att avgöra vad som är lagom svårt. Ibland räcker det inte att förstå alla ord, utan man behöver för stå den miljö som boken utspelar sig i. Miljöer i svenska böcker är inte alltid så självklara för den som inte är uppvuxen här.

Annons
Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s